Zaregistrujte se a získejte DOPRAVU ZDARMA na všechny vaše objednávky!

Květiny v kuchyni - krása, která chutná

Květiny v kuchyni – Krása, která chutná

Květiny si většina z nás spojuje s vázou na stole, dárkem z lásky nebo ozdobou slavnostní tabule. Ale co když ti řeknu, že některé květiny nepatří jen do obýváku či do kytic, ale i na talíř? Ano – květiny mohou být nejen krásné, ale i chutné, a navíc zdraví prospěšné. Vítej ve voňavém světě jedlých květin.

Květiny nejsou jen pastvou pro oči, ale i pro chuťové buňky. Přidej do svého vaření trochu poezie, barev a překvapení. Ať už jdeš do něčeho jednoduchého jako růže v limonádě, nebo si troufneš na heřmánkový cheesecake – květiny v kuchyni ti otevřou úplně nový svět chutí.

 

---

kvetiny praha joy4you_cz (10)

Heřmánek – jemná chuť i uklidnění

Heřmánek znáš asi hlavně z čajů, ale jeho květy jsou perfektní i do dezertů nebo jako dekorace do salátů. Jeho jemná, medová chuť navíc uklidňuje a podporuje trávení.

 

---

60

Růže – královna nejen ve váze

Okvětní lístky růží jsou jedlé a krásně voní. Vyrábí se z nich sirupy, marmelády nebo růžový cukr. Zkus je přidat do limonády, prosecca nebo na dort. Jen pozor – použij vždy chemicky neošetřené růže.

 

---

61

Lilie – luxusní ozdoba salátu

Některé druhy lilií (například denivky) jsou jedlé – jejich květy chutnají nasládle a křehce. Skvěle se hodí do salátů nebo jako efektní dekorace hlavních jídel.

 

---

 

62

Pivoňka – sladký poklad zahrady

Ano, i pivoňka je jedlá! Lístky lze kandovat nebo použít do dortů. Chuťově připomíná jemnou růži s dotekem ovoce.

 

---

63

Slunečnice – víc než jen semínka

Kromě známých semínek jsou jedlé i okvětní lístky – mají lehce nahořklou chuť a skvěle doplní zeleninové pokrmy. Mladé poupata se dají dokonce připravit jako artyčoky.

 

---

64

Karafiát – staronová chuť pro gurmány

Karafiáty se často používají jako dekorace do koktejlů a dezertů. Mají lehce kořenitou chuť a přidají každému jídlu na eleganci.

 

---

65

Chryzantéma – orientální delikatesa

V Asii jsou chryzantémy ceněné nejen pro krásu, ale i chuť. Jejich lístky se vaří do polévek, smaží v těstíčku nebo suší na čaje.

 

---

Statice, Delphinium, hortenzie a jiné – opatrně!

Ne všechny květiny jsou jedlé! Například hortenzie a Delphinium obsahují toxické látky a rozhodně na talíř nepatří. Vždy si ověř, zda je květina skutečně bezpečná ke konzumaci.

 

---

Jak na to v praxi?

1. Kupuj BIO nebo z vlastní zahrádky. Vyhýbej se květinám z květinářství – bývají chemicky ošetřené. 

2. Omyj, osušte, vyzkoušej. Začni malým množstvím, některé květiny mohou být silné nebo alergenní.

3. Zkombinuj s tím, co máš rád. Do sladkých jídel růže, pivoňky, levanduli. Do slaných salátů třeba měsíček nebo lichořeřišnici.

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: