Květiny v kuchyni - krása, která chutná
Květiny v kuchyni – Krása, která chutná
Květiny si většina z nás spojuje s vázou na stole, dárkem z lásky nebo ozdobou slavnostní tabule. Ale co když ti řeknu, že některé květiny nepatří jen do obýváku či do kytic, ale i na talíř? Ano – květiny mohou být nejen krásné, ale i chutné, a navíc zdraví prospěšné. Vítej ve voňavém světě jedlých květin.
Květiny nejsou jen pastvou pro oči, ale i pro chuťové buňky. Přidej do svého vaření trochu poezie, barev a překvapení. Ať už jdeš do něčeho jednoduchého jako růže v limonádě, nebo si troufneš na heřmánkový cheesecake – květiny v kuchyni ti otevřou úplně nový svět chutí.
---
Heřmánek – jemná chuť i uklidnění
Heřmánek znáš asi hlavně z čajů, ale jeho květy jsou perfektní i do dezertů nebo jako dekorace do salátů. Jeho jemná, medová chuť navíc uklidňuje a podporuje trávení.
---
Růže – královna nejen ve váze
Okvětní lístky růží jsou jedlé a krásně voní. Vyrábí se z nich sirupy, marmelády nebo růžový cukr. Zkus je přidat do limonády, prosecca nebo na dort. Jen pozor – použij vždy chemicky neošetřené růže.
---
Lilie – luxusní ozdoba salátu
Některé druhy lilií (například denivky) jsou jedlé – jejich květy chutnají nasládle a křehce. Skvěle se hodí do salátů nebo jako efektní dekorace hlavních jídel.
---
Pivoňka – sladký poklad zahrady
Ano, i pivoňka je jedlá! Lístky lze kandovat nebo použít do dortů. Chuťově připomíná jemnou růži s dotekem ovoce.
---
Slunečnice – víc než jen semínka
Kromě známých semínek jsou jedlé i okvětní lístky – mají lehce nahořklou chuť a skvěle doplní zeleninové pokrmy. Mladé poupata se dají dokonce připravit jako artyčoky.
---
Karafiát – staronová chuť pro gurmány
Karafiáty se často používají jako dekorace do koktejlů a dezertů. Mají lehce kořenitou chuť a přidají každému jídlu na eleganci.
---
Chryzantéma – orientální delikatesa
V Asii jsou chryzantémy ceněné nejen pro krásu, ale i chuť. Jejich lístky se vaří do polévek, smaží v těstíčku nebo suší na čaje.
---
Statice, Delphinium, hortenzie a jiné – opatrně!
Ne všechny květiny jsou jedlé! Například hortenzie a Delphinium obsahují toxické látky a rozhodně na talíř nepatří. Vždy si ověř, zda je květina skutečně bezpečná ke konzumaci.
---
Jak na to v praxi?
1. Kupuj BIO nebo z vlastní zahrádky. Vyhýbej se květinám z květinářství – bývají chemicky ošetřené.
2. Omyj, osušte, vyzkoušej. Začni malým množstvím, některé květiny mohou být silné nebo alergenní.
3. Zkombinuj s tím, co máš rád. Do sladkých jídel růže, pivoňky, levanduli. Do slaných salátů třeba měsíček nebo lichořeřišnici.
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.